Senior og styrketræning

Hvornår er man senior?

Internationalt set siger man at ældre defineres som mennesker over 65 år. Dog er der stor forskel på vores kronologiske og biologiske alder. Nogle kan meget, mens andre kun kan lidt. Ifølge et dansk studie, ser man evnen til at rejse sig fra en stol bliver dårligere efter man er fyldt de 50. Derfor er det en rigtig god ide, at komme i gang med styrketræningen så tidlig som muligt.

Aldringsprocessen.

Gennem vores aldringsproces vil vi naturligt miste styrke, knogle- og muskelmasse.

Dette kan ikke undgås, men vi kan til gengæld selv være medbestemmende i tempoet for aldringsprocessen i forhold til vores fysiske aktivitet.

Gennem fysisk aktivitet kan du nemlig selv påvirke kroppen positivt for at beholde din funktionsevne og mulighed for at gøre ting som du godt kan lide, længst og bedst muligt. Dette er også en kæmpe plus for livskvaliteten!

Styrketræning for ældre gavner ikke kun de fysiske parametre, men giver også en højere grad af velvære, mens du lever og øger din robusthed.

Der er stor forskel på, hvad man kan som 70 årig. Ikke 2 mennesker er ens, men hvis vi gennem livet har passet godt på vores krop, sørget for mentale pauser, sund kost, tilpas med søvn, og sørget for at "bruge" kroppen, så har vi forøget chancen for et bedre og længere liv.

Det er aldrig for sent at starte med styrketræning.

Mange er rigtig bange for styrketræning og tror ikke det er en god ide at løfte tunge ting, når man ældes. Men det er faktisk en stor misforståelse af hvad, der er godt for kroppen. Tung styrketræning er nemlig rigtig godt - OGSÅ for ældre.

Når vi bliver ældre vil vi gradvist miste styrke, muskel- og knoglemasse. Og denne proces, går endnu hurtigere hvis man er inaktiv.

Derfor kan jeg kun sige en ting, nemlig at det bliver mere og mere vigtigt med alderen at få trænet, som en måde at bibeholde eller øge muskelmassen på. At kunne bevæge sig og bruge kroppen er essentielt for funktionsevne og muligheden til at leve det liv du gerne vil. Nu tænker du sikkert: Jamen er det ikke for sent at starte nu? NEJ, det er aldrig for sent at starte.

Netop det at komme i gang er ofte den største udfordring. Specielt pga overbevisninger om at det er for sent. -Men det er aldrig for sent, du kan få solide fremskridt uanset alder og situation.

Som med det meste andet i livet gælder det om at starte ud på det niveau som passer til DIG og DIN krop.

Maskin træning eller Frie vægte?

Et godt sted at starte kan være med maskiner i dit lokale Fitnesscenter.  Maskin-træning kræver ikke så meget teknik og balance + det er nemt at justere i forhold til vægten. Men der er altså intet i vejen for at ældre også kan træne med frie vægte eller kropsvægt. -Fordelen ved træning med frie vægte + kropsvægt er at du også får trænet din balance og koordination.

Fordele ved styrketræning.

Fordele ved styrketræning for ældre mennesker er som udgangspunkt de samme, som for alle andre mennesker. -Når du løfter noget tungt, stimuleres dine muskler til at blive større og stærkere. 

Styrketræning for ældre er en god metode til at bevare funktionsevnen. -Evnen til at udføre dagligdags opgaver, som f.eks:

  • Lege med børnebørne og oldebørn
  • Gøre rent derhjemme
  • Handle ind og få båret indkøbsposerne hjem
  • Gå en tur med hunden. (Eller naboen)
  • Gå ud med skraldet
  • Tage tøj på ect.

Uanset om du vil undgå at blive skrøbelig eller om du allerede er nået dertil, er det aldrig for sent at begynde med træning, så du kan bevare (eller genvinde) din funktionsevne, pg dermed være uafhængig. Du bliver hurtigere, mere selvstændig, kan klare dig selv og har nemmere ved at udføre de almindelig dagligdags opgaver, som f.eks at rejse dig fra en stol ect. Ting som man tidligere i livet, tager for givet.

Balancetræning

Vi bliver mere udfordret på balancen, som vi bliver ældre. Derfor er det en rigtig god ide at øve balancen.

Generelt er det en god ide at træne noget mobilitets- og balance træning flere gange ugentligt. Mobilitetstræning er med til at fastholde og opbygge tilstrækkelig bevægelighed. Balance- og koordinationstræning udfordrer dig, så du kan finde tryghed i uvante bevægelser. En god balance er også vejen mod den gode og flotte holdning.

Biologisk og kronologisk alder

Kronologisk alder, er det antal år du har levet, mens biologisk alder fortæller os, hvor gamle vi fremstår rent kropsligt og styrkemæssigt i forhold til normal udvikling.

Muskler kan du opbygge hele livet, men motorikken er sværere at udvikle i en sen alder.

Kost, stress og søvn spiller også en rolle, men det er fysisk aktivitet, der er det vigtigste for at bevare vores funktionsevne, og derved holde en normal biologisk alder.

Holdtræning eller træn selv?

Uanset om du er til holdtræning eller "træn selv" er det generelt bare vigtigt at få trænet. Vi har brug for at have en stærk krop, især når vi bliver ældre. 

Skulle man nu blive ramt af sygdom er det også et kæmpe plus at kroppen er stærk og klar til den kæmpe udfordring det er. Sygdom tærer utrolig meget på kroppen, og det kan især ses i forhold til vores muskelmasse og muskel kvalitet. 

Jeg kan varmt anbefale Senior træning, til dig som gerne vil blive stærkere. Det er holdtræning, hvor man træner med andre Seniorer, og her er fokus fordelt på:

  • styrketræning
  • mobilitet
  • balance
  • Fællesskab
  • Gode grin 

På mine Seniorhold er der ofte "Kaffe hygge" efter endt træning. Det giver så meget mere end man lige skulle tro. Her bliver udvekslet gode råd, erfaringer og meget mere. 

Behøver jeg at sige, at jeg ELSKER mine Seniorhold??

/Anita Pausgaard - Personlig træner.

 

Sund Senior