Motivation – Hvem eller hvad inspirerer dig?
Hvem eller hvad er din motivation? Nogle finder inspiration hos andre, det kan være en veninde eller nabo som netop lige har opnået det du gerne vil opnå. Vi ser meget op til andre, og især dem vi kender godt. Det er altid en god start, bliv inspireret, og kom selv i gang. (Så længe vi blot husker på, at det der virker for veninden, MÅSKE ikke er det som virker for dig) Mens andre bliver motiveret af noget helt andet. Det kan kan være du skal giftes, og gerne vil tabe dig for at kunne komme i den helt rigtige kjole, måske der har været sygdom tæt på, som gør at du gerne selv vil stå endnu sundere, for at mindske risikoen for selv at blive ramt?
Så step 1, er at finde og kende din egen motivation. 👍
Hvad er vaner?
Vaner, rutiner og ikke mindst adfærd. Tre emner, der er oppe i tiden, og som vi forsøger at blive klogere på. For hvad er det, der får os til at gøre det, vi gør - og hvorfor er det så svært at ændre adfærdsmønstre? Hvad er formlen?
Adfærdsforskning, kognitiv psykologi og socialpsykologi har igennem de sidste mange årtier undersøgt, hvordan vi mennesker egentlig er, og hvorfor vi gør, som vi gør. Og svaret findes i vores hjerne.
Ifølge adfærdsforskere er vores adfærd styret af to systemer, der ’bor’ i vores hjerne. De to systemer har fået de navnene: System 1 og System 2.
Dit System 1 er intuitivt, hurtigt og ubevidst, og det træffer beslutninger, uden at du kan kontrollere det. Det er System 1, der helt ubesværet – og uden du kan forhindre det – finder tallet ’4’ frem, når du får spørgsmålet "Hvad er 2 + 2?". Det er også System 1, der får dig op om morgenen, ud af sengen, i bad og i tøjet, uden at du behøver at fortælle din krop, hvad den rent faktisk skal gøre for at udføre de forskellige opgaver.
Dit System 2 derimod, er reflekteret, langsomt og kontrolleret. Det er det system, du bruger, når du skal sætte dig ind i nyt fagligt stof, når du skal løse en svær og vanskelig opgave, eller huske en ny dansekoreografi ect.
Udfordringen er, at du ikke selv kan bestemme, hvor meget du kan trække på System 2 i løbet af en dag. System 2 er nemlig en begrænset ressource, og netop det faktum har stor betydning for, hvad du gør i løbet af en ganske almindelig hverdag.
Mit gæt er, at du har en hverdag som de fleste andre. Det betyder, at du er på, fra du slår øjnene op, til du falder om i sengen efter en lang, travl dag. Der er mange forskellige ting, du skal forholde dig til, og mange valg og beslutninger, du skal træffe – både privat og på arbejdet. Du har altså allerede et hav af ting, du skal bruge din lille mængde af System 2-energi på.
Så når du ikke lever strategien, taster løs i det nye it-system eller arbejder på den nye måde, så er det ikke, fordi du er dum, doven eller imod. Det er fordi, du har opbrugt al din System 2-energi og derfor trækker på System 1. Og hvis du husker det, du læste herover, så er System 1 intuitivt, hurtigt og ubevidst – og du har ikke adgang til at styre det.
System 1 hjælper dig altså i mange situationer. Men eftersom dette system trækker på dine erfaringer, vaner og tommelfingerregler fremfor rationelle analyser af, hvad der ville være det rigtige at gøre i en given situation, så vil du oftest gøre, hvad du plejer, når System 1 bestemmer.
Hvordan kan jeg lære at ændre en vane:
Hvis vi vil ændre en kedelig vane, skal vi have den nye gode vane implementeret.
- Vær opmærksom på den vane du gerne vil have ændret
- Tag små overskuelige skridt mod den nye vane
- Når vi opnår succes og gode resultater, så vil vi helt automatisk have mere af det. Derfor kommer vi til at gøre det igen og igen = Den nye vane er på vej til at blive implementeret. 👍
Så vil du opnå f.eks et vægttab, så er første skridt at synliggøre din vane, derefter skal den langsomt men sikkert ændres til din nye ønskede vane.